۱۳۸۹ فروردین ۱۲, پنجشنبه

آخرین گزارش ها از وضعیت زندانیان سیاسی

• در روزهای نوروز، بسیاری از زندانیان سیاسی در زندان ماندند و در بی خبری و کاهش حساسیت های ناشی از تعطیلات، همچنان مورد فشار و تعدی قرار گرفتند و حقوق قانونی و انسانی شان پایمال شد. در ادامه گزارش هایی پیرامون زندانیان سیاسی را می خوانید ...
اخبار روز: در روزهای نوروز، بسیاری از زندانیان سیاسی در زندان ماندند و در بی خبری و کاهش حساسیت های ناشی از تعطیلات، همچنان مورد فشار و تعدی قرار گرفتند و حقوق قانونی و انسانی شان پایمال شد. در زیر مجموعه ی گزارش هایی پیرامون زندانیان سیاسی را به نقل از سایت های مدافع حقوق بشر در ایران می خوانید:

خطرجانی برای یک فعال کرد

جعفر افشاری فعال کرد که از ۲۶ اسفند ماه در اعتصاب غذا به سر می‌برد به قرنطینه زندان مهاباد منتقل شد.
افشاری که از آبان ماه سال گذشته در بازداشت به سر می‌برد در اعتراض به عدم اعطای مرخصی و رعایت حقوق خود دست به اعتصاب غذا زده بود.
به گزارش آژانس خبری موکریان، وی در حالی اعتصاب غذای خود را ادامه می‌دهد که از ناراحتی قلبی رنج برده و این اعتصاب غذا امکان در خطر انداختن جان او را در پی خواهد داشت.
جعفر افشاری فعال کرد به اتهام فراری دادن یک متهم از سوی دادگاه انقلاب شهر مهاباد به ۲ سال زندان محکوم شده بود. همینک وی دومین هفته اعتصاب غذای خود را سپری می‌کند.

شش سال حبس برای پیام فناییان

پیام فنائیان، از بهائیان دستگیر شده پس از اعتراضات مسالمت‌آمیز مردم ایران در روز عاشورا از سوی دادگاه انقلاب تهران به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
به گزارش خبرنگار رهانا، فناییان در تاریخ ۱۳ دی ماه سال گذشته همراه تعداد زیادی از شهروندان بهایی بازداشت و به زندان منتقل شده بود. وی هم اکنون در زندان رجایی‌شهر نگهداری می‌شود.
حکم شش سال حبس تعزیری فناییان هنوز به وی ابلاغ نشده است و تنها به وکیل تسخیری او این حکم داده شده است.
از میان بازداشت شد‌گان بهایی ۱۳ دی ماه تنها فناییان در بازداشت به سه می‌برد و به زندان محکوم شده است.

مسعود لواسانی به چهار سال و نیم حبس محکوم شد

محکومیت مسعود لواسانی روزنامه‌نگار و وبلاگ‌نویس از هشت سال و نیم زندان به چهار سال نیم کاهش پیدا کرد. مسعود لواسانی که از چهارم مهرماه سال گذشته در بازداشت به سر می‌برد، بعد از کاهش حکم خود قرار است امشب به تودیع وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی به مرخصی بیاید.
به گزارش خبرنگار رهانا، لواسانی بعد از بازداشت در بندها ۲۴۰ و ۲۰۹ زندان اوین به شدت تحت فشارهای روحی و جسمی قرار گرفته بود و بعد از حدود ۳ ماه در شعبه ۲۶ دادگاه به ۸ سال و نیم زندان محکوم شده بود.
این روزنامه‌نگار که در شرایط بسیار بدی در بندهای ۲۴۰ زندان اوین نگهداری می‌شد، در ماه‌های اول بازداشت حق دیدار با فرزند خود را نیز نداشت.

ملاقات حضوری مهدیه ی گلرو با خانواده

مهدیه گلرو فعال دانشجویی و از اعضای شورای دفاع از حق تحصیل که از تاریخ ۱۲ آبان ماه در بازداشت به سر می‌برد امروز برای نخستین بار با همسر خود، وحید لعلی‌پور در زندان اوین به صورت حضوری ملاقات کرد، این در حالی است که در تاریخ ۲۶ اسفند ماه وی برای چهارمین بار ممنوع الملاقات شده بود.
به گزارش خبرنگار رهانا، پیش از این وحید لعلی پور، در باره‌ی وضعیت پرونده‌ی همسرش چنین گفته بود: اولین تلاش در سال ۱۳۸۹ بی نتیجه ماند. امروز در اولین روز کاری دادگاه انقلاب در سال جدید به شعبه ۲۶ دادگاه که مسئول رسیدگی پرونده مهدیه است مراجعه کردم و منشی دادگاه اعلام کرد که قاضی پیرعباسی تا ۱۳ فروردین در مرخصی هستند لذا زمان رسیدگی به پرونده مهدیه گلرو بعد از این تاریخ خواهد بود.

تداوم فشار بر کوهیار گودرزی در زندان اوین


با گذشت بیش از ۱۰۰ روز از بازداشت کوهیار گودرزی، عضو کمیته گزارشگران حقوق بشر، وی همچنان در بازداشت و بلاتکلیفی به سر می‌برد و گزارش‌ها حاکی از تداوم فشار بر وی توسط بازجویان پرونده است.

به گفته نزدیکان کوهیار گودرزی، فعال حقوق بشر، مسئولان زندان اوین از دریافت لباس، کتاب و وسایل موردنیاز برای وی خودداری می‌کنند. این درحالی است که بسیاری از زندانیان سیاسی آزاد شده‌ یا فشار بر آنان در تعطیلات نوروز کاهش پیدا کرده است.
به گزارش کمیته گزارشگران حقوق بشر، گودرزی، در حال حاضر در سلولی به همراه جعفر پناهی نگهداری می‌شود.
پیش از این، بازجویان پرونده بارها نسبت به عدم همکاری این فعال مدنی اعتراض کرده و اتهامات سنگینی را به وی نسبت داده بودند.
در اولین روز سال جاری نیز، نیروهای امنیتی از برپا کردن سفره هفت‌سین مادر کوهیار گودرزی در مقابل زندان اوین جلوگیری کرده بودند.
گودرزی در آبان‌ماه با فشار نیروهای امنیتی از دانشگاه صنعتی شریف اخراج شد. او در رشته مهندسی هوافضا در این دانشگاه مشغول به تحصیل بود.
این روزنامه‌نگار و فعال حقوق‌ بشر پیش از این عضو انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، دبیر کمیته گزارشگران حقوق بشر، برنامه‌ساز رادیو زمانه، عضو کمیته حقوق بشر سازمان ادوار تحکیم وحدت و عضو دفتر تحکیم وحدت طیف علامه بوده است.

تداوم بی‌خبری از عبدالرضا احمدی

در حالی که سی روز از بازداشت عبدالرضا احمدی فعال حقوق بشر و وبلاگ‌نویس می‌گذرد هم‌چنان از وضعیت وی خبری در دست نیست.
‌بی خبری از وضعیت عبدالرضا احمدی از «اعضای گزارشگران و فعالان حقوق بشر ایران» در حالی ادامه پیدا می کند که وی از ملاقات نوروزی زندانیان که دادستان تهران دستور آن را صادر کرده بود، نیز محروم بوده است.
به گزارش رهانا، در طی این مت وی تنها یک بار تماس تلفنی داشته است و در این تماس از حضور خود در زندان اوین خبر داده بود. وی همینک هم‌چون تعدادی دیگر از کنشگران حقوق بشر در بند ۲ الف زندان اوین به سر می‌برد. گزارش‌های دریافتی حاکی از فشارهای شدید بر این بازداشت شدگان برای اخذ اعترافات دروغین است.
ماه گذشته در طی یک پرونده سازی رسانه‌یی علیه فعالین و کنشگران حقوق بشر بسیاری بازداشت و روانه‌ی زندان‌ها شدند. عبدالرضا احمدی ۱۲ اسفند ماه با ورود نیروهای امنیتی به منزل بازداشت و از آن زمان تا کنون در این زندان به سر می‌برد.

نگرانی از اتهام محاربه برای اعضای کمیته گزارشگران حقوق بشر: «مروری بر ۹ ماه فشار مداوم بر یک نهاد مدنی»

کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران
«کمیته گزارشگران حقوق بشر» از جمله گروه های جامعه مدنی ایران که پس از انتخابات خردادماه سال گذشته با دستگیری های گسترده فعالان سیاسی، مطبوعاتی و حقوق بشری با دستگیری بسیاری از اعضای خود مواجه شد.درحال حاضر مقامات امنیتی و قضایی اتهامات بسیار سنگینی را به اعضای این گروه وارد می کنند و این نگرانی وجود دارد که حتی برخی از این اعضا با اتهام «محاربه» مواجه شوند. اعضای این گروه به کمپین بین المللی حقوق بشردر ایران گفتند که اتهامات یاد شده هیچ مبنای حقوقی ندارد و تنها برای متوقف کردن این نهادجوان مدنی مطرح می شود.
کمیته گزارشگران حقوق بشر در اسفندماه ۸۴ توسط جمعی از فعالان اجتماعی و دانشجویی علاقه‌مند به مستندکردن موارد نقض حقوق بشر تاسیس شد. در مرامنامه این نهاد مدنی آمده است: «این کمیته تشکلی مستقل بوده و به هیچ حزب و جناح خاصی تعلق ندارد و فاقد ماهیت سیاسی است.»
در وب‌سایت این نهاد مدنی بخش‌های مختلفی از جمله کودکان، زنان، زندانیان سیاسی، جامعه و دانشگاه مشاهده می‌شود و مطالب سایت در قالب اطلاعیه، گزارش‌، بیانیه و مقاله انتشار می‌یابد. همان‌طور که در مرامنامه کمیته آمده است اعضای این نهاد مدنی وظیفه خود را «اطلاع‌رسانی» و «تنویر افکار عمومی» در زمینه نقض حقوق بشر قرار داده است. اگر چه فعالیت در زمینه مستندکردن موارد نقض حقوق بشر در ایران همواره مخاطراتی را به همراه دارد اما دستگیری های پس از انتخابات از فشار بی سابقه ای در این زمینه خبر می دهد.
از جمله اعضای این کمیته که پس از انتخابات دوبار دستگیر شد شیوا نظر آهاری است که بار اول در ۲۴ خرداد بازداشت شد. وی پس از سپری کردن ۱۰۲ روز زندان در اول مهرماه، با قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی از زندان اوین آزاد شد. وی ۳۳ روز از این مدت را در سلول انفرادی سپری کرد. نظرآهاری بار دیگر در ۲۹ آذرماه همراه با کوهیار گودرزی و سعید حائری دو عضو دیگر این نهاد مدنی بازداشت شد. در این روز اتوبوس حامل فعالان سیاسی و مدنی که برای تشییع جنازه آیت‌الله منتظری عازم قم بود، در میدان انقلاب توسط نیروهای امنیتی متوقف شد و از میان تمامی مسافران این تنها سه عضو کمیته و محبوبه عباسقلی‌زاده، یکی از فعالان حوزه زنان بازداشت شدند. عباسقلی‌زاده پس از یک روز آزاد شد.
درتاریخ ۹ آذرماه، سعیدجلالی فر وسعیدکلانکی دوتن دیگر از اعضای این گروه بازداشت شدند. درتاریخ ۱۰ آذر ماه سعید حبیبی عضو دیگر این کمیته واز فعالان حوزه دانشجویی پس از احضار به دفتر پیگیری وزارت اطلاعات مورد تهدید و بازجویی قرار گرفت.
در ۱۱ دی‌ماه چهار عضو کمیته به صورت تلفنی به دفتر پیگیری وزارت اطلاعات احضار شدند و بازجوی پرونده در این تماس اعلام داشت که احضار آنان برای بازداشت صورت پذیرفته است. از این ۴ تن، پریسا کاکایی و مهرداد رحیمی در ساعت ۸:۳۰ دقیقه شب همین روز، به دفتر پیگیری مراجعه کرده و بازداشت شدند. پریسا کاکایی، یکی از اعضای بازداشتی کمیته نیز در ۲۸ بهمن‌ماه آزاد شد.
اعضای این کمیته به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفتند که پریسا کاکایی، پیش از بازداشت طی تماس‌های تلفنی متعدد بارها از سوی نهادهای امنیتی تهدید شده بود. در یکی از این تماس‌ها که با دوتن از اعضای کمیته گرفته شد، شیوا نظرآهاری، سعید کلانکی و سعید جلالی‌فر خواستار تعطیلی سایت شدند و سپس بازجوی کمیته با گرفتن گوشی به تهدید اعضای کمیته پرداخت و ابراز داشت در صورت تعطیل‌نشدن سایت دیگر اعضای کمیته بازداشت خواهند شد.
در ۱۱ دی ماه، سعید حبیبی و حسام میثاقی، دو عضو دیگر کمیته به دفترکمیته پیگیری وزارت اطلاعات احضار شدند. آنها به دفتر مراجعه نکردند. اما طی تماس‌های تلفنی متعدد از سوی بازجوی پرونده، مورد تهدید قرار گرفتند.
در ۱۸ بهمن‌ماه، علی کلایی دیگر عضو کمیته بازداشت و در ۲۵ بهمن‌ آزاد شد. کلایی پیش از این در ۲۰ اردیبهشت بازداشت شده و در ۱۰ تیرماه آزاد شده بود.
درمیان دستگیری وهمچنین آزادی برخی از اعضا، در شامگاه ۱۱ اسفند نوید خانجانی، دیگر عضو کمیته پس از حضور نیروهای امنیتی به منزل پدری‌اش در اصفهان بازداشت شد. همچنین، صبح ۱۲ اسفند نیروهای امنیتی با مراجعه به منازل حسام میثاقی و سپهر عاطفی به تفتیش منزل و ضبط وسایل شخصی آن‌ها پرداختند اما به دلیل عدم حضور آن‌ها در منزل موفق به بازداشت آنان نشدند.
در روزهای پایانی سال ۸۸، چهار تن از اعضای بازداشت‌شده کمیته، سعید کلانکی، سعید جلالی‌فر، مهرداد رحیمی و سعید حائری با وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی از زندان اوین آزاد شدند. در حال حاضر سه تن از اعضای کمیته گزارشگران حقوق بشر، شیوا نظرآهاری، کوهیار گودرزی و نوید خانجانی در زندان اوین به سر می‌برند.
فشار بر اعضای کمیته در زندان
اعضای این کمیته به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفتند که شیوا نظرآهاری در دوره دوم بازداشت که از ۲۹ آذرماه آغاز شد، بیش از ۶۰ روز را در سلول انفرادی و چند روز را در سلول انفرادی بسیار کوچک و شبیه به «قفس» سپری کرد. وی در بازجویی‌ها بارها به اعدام تهدید شده و بازجوی پرونده از قاضی تقاضای اشد مجازات برای وی کرده است.
یکی ازاعضای این کمیته به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: « تمامی اعضای بازداشت‌شده کمیته در بازجویی‌ها، تحت فشار شدید برای اخذ اعترافات تلویزیونی قرار داشته و با اتهاماتی نظیر «ارتباط با سازمان مجاهدین خلق» و «محاربه» روبرو هستند.»
به گفته اعضای این کمیته نوید خانجانی که در جریان بازداشت گسترده فعالین حقوق بشر دستگیر شد در سلول‌های انفرادی سپاه و تحت بازجویی و فشار شدید قرار دارد.
کوهیار گودرزی، که در آبان‌ماه ۸۸ از دانشگاه صنعتی شریف اخراج شد نیز در زندان اوین با سر شکسته مشاهده شد. وی نیز تحت فشار شدید برای پذیرفتن اتهاماتش قرار دارد.
در برابر طرح اتهاماتی همچون ارتباط اعضای این کمیته با گروه های مخالف نظام، اعضای این کمیته هر گونه ارتباط با گروه های سیاسی داخل و خارج از کشور را رد کرده و اتهامات مطرح شده توسط نیروهای امنیتی و قوه قضاییه را واهی می خوانند. در بیانیه ای که توسط این کمیته به منظور پاسخ دادن به اتهامات مطرح شده علیه اعضای آن منتشر شد اتهاماتی همچون « ارتباط کمیته با سازمان مجاهدین خلق از سوی کارشناسان اطلاعات» به عنوان حربه ای برای « زمینه‌سازی برای حذف فیزیکی» این مجموعه قلمداد شده است.
کمیته گزارشگران حقوق بشر در این بیانیه، نسبت به طرح چنین اتهاماتی اعتراض کرده است. در قسمتی از این بیانیه‌ آمده است: «علی‌رغم صراحت قطعنامه مصوب مجمع عمومی در دسامبر ۱۹۹۸ موسوم به اعلامیه حقوق و مسئولیت افراد، گروه‌ها و نهادهای جامعه در ترویج و حمایت از حقوق بشر و آزادی‌های اساسی شناخته شده جهانی که در مواد متعدد از جمله مواد ۱۰، ۱۱ و ۱۸ آحاد مردم را مجاز و بلکه مکلف به ترویج سازمان‌یافته حقوق بشر می‌نماید، حکومت تشکیل نهادهای حقوق بشری را مصداق تبلیغ علیه نظام از طریق تشکیل گروههای غیرقانونی دانسته و فعالین حقوق بشر را به این بهانه تحت فشار اعم از زندان، شکنجه و … قرار می‌دهد. روش غیر مسئولانه، غیراخلاقی و مغایر با کلیه اصول انسانی که اخیرا از سوی دستگاه امنیتـی برای برخورد با نهادهای حقوق بشری و از جمله کمیته گزارشگران حقوق بشر در پیش گرفته شده است، انتساب تشکل‌های مستقل به احزاب و گروه‌های سیاسی است. انتسابی که از رهگذر آن زمینه‌سازی برای برخوردهای خشن و حذفی به بهانه‌های واهی چون ارتباط با گروه‌های معاند و محاربه، عملی گردد
 

جعفر پناهی تحت شکنجه های روحی و روانی است

اخبار روز
خانواده ی جعفر پناهی کارگردان نامی سینمای ایران موفق شدند برای نخستین بار با وی ملاقات کنند. گزارش ها حاکی از شکنجه های شدید روحی و روانی جعفر پناهی است ...
 فرهنگ سرای پویا - پاریس: به گزارش پویا خبر امروز سه شنبه ۲۹ مارس، مادر، همسر و فرزند جعفر پناهی در حضور بازجوی زندان اوین با وی ملاقات کردند.
خبرنگار پویا خبر گزارش می دهد که جعفر پناهی ازهفته گذشته تحت شکنجه های شدید روحی و روانی جهت اعتراف به جرائمی قرار دارد که وی آنها را بی پایه و اساس می داند. بازجویان برای درهم شکستن روحیه مقاومت پناهی وی را همراه یک زندانی دیگر به سلول کثیف و کوچکی انتقال داده اند. وی از تمام امکانات از جمله هواخوری، ورزش و داشتن مامور خرید محروم شده است. بازجویی های پی در پی از جعفر پناهی کماکان ادامه دارد. وی در شرایط سختی بسر می برد و تا میزان زیادی از وزنش کم شده است.
این گزارش می افزاید در پرونده سازی های هدایت شده وزارت اطلاعات شکایاتی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بنیاد سینمایی فارابی به پرونده این سینماگر نامدار افزوده شده است.